Jagodzianka, czyli nalewka na borówkach

Nalewka z borówek ma niecodzienny bordowy kolor. Trzeba uzbroić się w cierpliwość nim nalewki z borówek skosztujemy, ale warto poczekać.

Składniki:

1kg borówek amerykańskich,
3-4 goździki,
1cm. kory cynamonu,
cienko ścięta skórka z ½ pomarańczy,
2 g świeżego kłącza tataraku,
75 dag cukru,
1l spirytusu (95%),
2 szklanki wody.

Sposób przygotowania:

Dojrzałe borówki przebrać , lekko rozgnieść w szklanej misce i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem z gazy na trzy godziny. Po tym czasie, wycisnąć sok z borówek najlepiej w sokowirówce lub rzez gęste sito i w rondelku przez kwadrans podgrzewać go na małym ogniu z dodatkiem przypraw. Sok ostudzić, przecedzić przez filtr bibułkowy do kawy. Wodę podgrzać i rozpuścić w niej cukier, aż się całkowicie rozpuści. Sok z borówek połączyć z syropem z cukru, wymieszać, dodać spirytus i ponownie zamieszać z syropem cukrowym. Całość przelać do gąsiorka z korkiem lub dużego słoja, dobrze zamknąć i odstawić na trzy miesiące w ciepłe miejsce. Po tym czasie ostrożnie zlać nalewkę bez osadu, sam osad przefiltrować i dolać do nalewki, którą można już przelać do czystych butelek i szczelnie zakorkować. Nalewka powinna leżakować jeszcze rzez kwartał.