Borówki amerykańskie, podobnie jak jagody, nadają się do spożycia na surowo zaraz po zerwaniu z krzewu. Wtedy ich walory odżywcze są największe. Owoce mogą być również spożywane jako dodatek do deserów, ciast, sosów do mięs, soków, dżemów i wielu innych.
Na szczególną uwagę zasługuje jednak przygotowany z nich sok. Jest niezwykle prosty w wykonaniu, a zawartość cennych witamin i soli mineralnych sprawia, że spożywanie go jest zalecane w profilaktyce wielu chorób cywilizacyjnych.
Składniki:
– 2,5 kg borówek amerykańskich;
– 500 g cukru.
Sposób przygotowania:
Borówki oczyścić, przemyć i osuszyć. Następnie zmiksować, przełożyć do dużego słoika, dodać cukier, wymieszać i zostawić pod przykryciem na około 24 godziny. Następnie odcedzić na sitku i wycisnąć sok przy użyciu pieluchy lub płóciennej ściereczki. Otrzymany sok przelać do wcześniej wyparzonych, suchych słoików i zakręcić. Słoiki należy przechowywać w lodówce.