Tarta z musem z białej czekolady z malinami i borówkami

Tata z borówkami

Tarta z musem z białej czekolady Idealna tarta z musem z białej czekolady z malinami i borówkami na wyjątkowe okazje! Jest tak cudowna że nie kończy się na jednym kawałku.

Składniki
• CIASTO KRUCHE
• 200 g mąki
• 100 g masła
• 50 g cukru pudru
• 4 łyżki wody
• szczypta soli

• MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY I OWOCE DO DEKORACJI
• 300 ml śmietany 30-36% (używam UHT, lepiej znosi podgrzewanie z czekoladą)
• 150 g białej czekolady
• 1 opakowanie malin do dekoracji
• 1 opakowanie borówek

PRZYGOTOWANIE

KALKULATOR MIAR I WAG

Krok 1

Ciasto kruche: do malaksera wsypujemy mąkę, cukier puder oraz szczyptę soli, mieszamy przez chwilę. Schłodzone masło kroimy w kostkę i wrzucamy do malaksera. Miksujemy ok. 30 sek do uzyskania okruchów przypominających chleb. Dodajemy wodę i miksujemy całość kilka razy do połączenia się składników. Z gotowego ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
Schłodzone ciasto układamy na blacie/stolnicy posypanej mąką i wałkujemy na wielkość odpowiadającą formie którą posiadamy.
Formę natłuszczamy najlepiej masłem. Na posypany mąką wałek delikatnie nawijamy rozwałkowane ciasto, przenosimy je nad formę i rozwijamy bezpośrednio na nią. Dociskamy ciasto do brzegów formy (jeśli masz nadmiar ciasta poza formą, przejedź wałkiem po brzegach formy, co pozwoli w prosty i ładny sposób pozbyć się jego nadmiaru). Wstawiamy ciasto do lodówki na ok 30 min.
Po wyjęciu z lodówki cisto pokrywamy folią aluminiową i obciążamy fasolą lub ciężarkami.
Ciasto pieczemy ok. 10 min w temperaturze 180 stopni z obciążeniem. Po tym czasie usuwamy obciążenie i pieczemy kolejne 10-12 min. Odstawiamy do wystygnięcia.

Krok 2

Mus: w kąpieli wodnej w niewielkiej ilości śmietanki (ok. 50 ml) powoli rozpuszczamy białą czekoladę, do momentu osiągnięcia jednolitej konsystencji. Pozostałą śmietanę ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietany powoli dodajemy wystudzoną wcześniej białą czekoladę, delikatnie łączymy składniki.

Krok 3

Na przygotowany wcześniej spód wykładamy mus z białej czekolady i równomiernie rozprowadzamy. Tak przygotowaną tartę należy przynajmniej na godzinę przełożyć do lodówki. Dekorację z malin i borówek robimy tuż przed podaniem. Opcjonalnie, ułożone owoce możemy oprószyć cukrem pudrem. Smacznego 🙂